אם אתם מנסים להיכנס להיריון וחווים קשיים, חשוב שתדעו כי אתם לא לבד. בעיות פריון נפוצות מאוד כיום באוכלוסייה ומשפיעות על זוג אחד מתוך שישה לערך.
חוקרים מעריכים, כי אחד מתוך שלושה מקרים של אי-פריון נובע כתוצאה מבעית פריון של הגבר בלבד (מחקר נוסף).
בעוד שבירור וטיפול רפואי נחוצים כמובן, יש מספר שינויים שניתן ליישם באופן אישי כדי לנסות לשפר מדדי פריון, כגון מעבר לתזונה בריאה, נטילת תוספים שונים והכנסת שינויים באורח החיים.
אך תחילה נבין מהו אי פריון גברי:
פריון הוא מושג המתייחס ליכולת להביא ילדים מבלי להידרש לסיוע רפואי.
אי פריון גברי הוא מצב בו לגבר יש סיכויים נמוכים לעבר את בת הזוג שלו – מצב שלרוב מתקשר לאיכות של תאי הזרע עצמם, אך יש מקרים בהם הבעיה קשורה לנושא של התפקוד המיני או גורמים נוספים. הנה מספר דוגמאות למצבים השונים:
ספירת הזרע – זהו מדד חשוב מאוד של איכות הזרע, והוא מתייחס למספר או לריכוז של תאי זרע בכמות נתונה של נוזל הזרע.
תנועתיות הזרע – אחד מהתפקודים החיוניים של תאי זרע בריאים הוא יכולתם לשחות ולהתקדם (אל עבר הביצית). תנועתיות הזרע נמדדת כאחוז תאי הזרע הנמצאים בתנועה בתוך דגימת נוזל הזרע.
רמות הטסטוסטרון – רמות נמוכות של טסטוסטרון (הורמון המין הגברי), עשויות להיות קשורות לאי פריון אצל חלק מהגברים.
בעיות בתפקוד המיני – או במילים אחרות – אימפוטנציה (כשלא ניתן לפתח או לשמר זקפה)
ירידה בליבידו – או במילים פשוטות – ירידה בחשק המיני ובתשוקה לקיים יחסי אישות.
*יש מזונות ותוספים שונים המכונים 'אפרודיזק' שמיוחסות להם תכונות המעלות את החשק המיני.
אי-פריון עשוי להיגרם על רקע של מספר גורמים משולבים והוא גם יכול להתקשר לגורמים גנטיים, למצב הבריאותי הכללי, לתזונה (לחוסרים תזונתיים, לצריכת מזונות מעובדים ומתועשים, למזהמים במזון), למחלות רקע ואף למזהמים סביבתיים. כיום ידוע, שיש מזונות ורכיבי תזונה בעלי יתרונות גדולים יותר לפריון, בהשוואה למזונות אחרים.
עקה חמצונית ואי פריון גברי
'עקה חמצונית' (או סטרס חמצוני) הוא מצב בו הרמות של מולקולות בגוף, הנקראות 'צורוני חמצן פעילים' (Reactive oxygen Species-ROS), עולות, חוצות את הרף הבטוח ויכולות לגרום לנזקים לתאים ולרקמות – כולל תאי הזרע.
זה קורה כשמערכת ההגנה נוגדת החמצון שקיימת בגוף נחלשת, אם בגלל מחלת רקע, גיל מבוגר, אורח חיים לא בריא או חשיפה למזהמים סביבתיים (מחקר 1 , מחקר 2, מחקר 3 .)
חשוב להבין כי צורוני חמצן פעילים נוצרים כל הזמן בגופינו, אך הרמות שלהן נשמרות בטווח הבטוח אצל אנשים בריאים בעלי מערכת הגנה נוגדת חמצון תקינה. כיום כבר ידוע, כי רמות גבוהות של צורוני חמצן פעילים עשויות לגרום לנזק לרקמות, לעלייה בדלקתיות בגוף ולעלייה בסיכון להתפתחות מחלות כרוניות, ויש גם עדויות לכך שעקה חמצונית ורמות גבוהות של צורוני חמצן פעילים עשויים להוביל לאי פריון של הגבר (למחקר נוסף). זאת במקביל לעדויות מחקריות המצביעות על כך שצריכת רכיבים נוגדי חמצון, בתזונה או בתוספים, עשויה לתרום לפריון (פירוט בהמשך).
בשנים האחרונות חוקרים מדברים על כך שעקה חמצונית ברקמות של מערכת הרבייה היא גורם מדאיג, בגלל הפוטנציאל של השפעות מזיקות של צורוני החמצן הפעילים על כמות הזרע, התנועתיות שלו, האיכות שלו ותפקודו, וגם לפגיעה בדנ"א של תאי הזרע – שכשלעצמה מהווה גורם שעשוי לפגוע בפריון.
ובדיוק בנקודה חשובה זו התמקד מחקר חדש, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה (אוקטובר 2020) בכתב העת המדעי Human Reproduction.
על המחקר החדש
השאלה עליה רצו לענות החוקרים באמצעות המחקר היתה: מהו הקשר בין שבירות הדנ"א בתאי הזרע לבין עקה חמצונית, עם העלייה בגיל של הגבר?
שבירות (פרגמנטציה) של הדנ"א בזרע, הוא מושג שמתייחס לחומר הגנטי (דנ"א) שנושא בתוכו את כל התכונות של האב אשר יועברו אל העובר עם הפריית הביצית. ידוע, כי יש מצבים שגורמים לשברים במבנה של הדנ"א ובכך פוגעים בשלמותו ובאיכותו.
עד כה היה ידוע, כי רמת שבירות גבוהה של הדנ"א, עשוי לגרום לחוסר יכולת של תא הזרע להפרות את הביצית (בהתעברות טבעית וגם בהזרעה תוך-רחמית) או לגרום להתפתחות עוברית לא תקינה, מה שעשוי להוביל להפלות או חוסר הצלחה של טיפולי פריון. כמו כן, היה ידוע כי איכות הזרע יורדת עם העלייה בגיל.
במחקר הנוכחי, החוקרים רצו לבחון האם קיימים ממצאים מדעיים חדשים המצביעים על קשר ברור בין עקה חמצונית, שבירות דנ"א ואיכות הזרע.
לשם כך הם בחנו במעבדה 16,945 דגימות זרע של גברים שנמצאו בבירור רפואי בנושא של פריון, בין השנים 2010-2018. קבוצת הגברים חולקה ל- 7 קטגוריות של גילאים (מגיל 30 ועד לגיל 55). נבדקו מדדים של שבירות בדנ"א ושל רמות עקה חמצונית בתאי הזרע.
תוצאות המחקר הראו כי:
• ממוצע השבירות של הדנ"א בתאי הזרע עלה בצורה מובהקת בכל קבוצות הגיל.
• רמות העקה החמצונית היו נמוכות ביותר בגברים הצעירים ביותר, אך הן עלו בהתאמה לעלייה בגיל של הנבדקים – כלומר הייתה מגמת עלייה תלוית גיל במדדי העקה החמצונית.
• בנוסף, נצפתה מגמת עלייה ליניארית משולבת: של שבירות בדנ"א המלווה בעקה חמצונית -בקרב כל קבוצות הגיל.
החוקרים הסיקו מתוצאות המחקר כי שבירות של דנ"א בתאי הזרע עולה עם הגיל ונראה כי היא מקושרת לרמות גבוהות של עקה חמצונית, כמו גם לפגם בתהליך של היווצרות תאי הזרע.
ההשלכות הרחבות של המחקר הן, כי יש חשיבות רבה לבירור של רמות העקה החמצונית בתאי הזרע וכן של פגמים בדנ"א של הזרע, בדיוק באותה מידה שבירור לגבי סטיות כרומוזמליות בביצית הוא חשוב.
כמו כן, דרושים מחקרים נוספים שיעריכו את ההשפעה של אבהות בגיל מבוגר על הדנ"א הזכרי – מפני שגורמים אילו משליכים על בריאותם של הצאצאים.
כיצד גברים יכולים לשפר את רמות נוגדי החמצון בגופם כדי לתמוך בפריון?
כאמור, צריכה נאותה של נוגדי חמצון בתזונה ובתוספים עשויה לשפר את מערכת ההגנה נוגדת החמצון בגוף, כולל בתאי הזרע.
לחצו כאן לקריאה נרחבת על תוספים, רכיבי תזונה וצמחי מרפא עשירים בנוגדי חמצון שעשויים לתרום לפריון הגבר.
ויטמין C – יש כיום עדויות מחקריות לכך שתוספי ויטמין C עשויים לתרום לשיפור איכות הזרע, וידוע כי ויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי מאוד. למשל, מחקר בגברים עם בעיות פריון מצא כי נטילת 1000 מ"ג ויטמין C פעמיים ביום למשך חודשיים שיפר את תנועתיות הזרע ב- 92% , את ספירת הזרע ב- 100% ואף הוריד את שיעור תאי הזרע הפגומים ב- 55% (20Trusted Source. תוצאות דומות התקבלו ממחקרים נוספים, וכולן יחד מצביעות על כך שויטמין C עשוי לשפר מדדי פריון בקרב גברים עם בעיית פריון על רקע עקה חמצונית (אך דרושים מחקרים נרחבים כי לאמת זאת).
שורש מאקה ופוטנציאל השפעתו על פריון הגבר:
המאקה הוא צמח שמוצאו באנדים הפרואנים שצומח בתנאי סטרס (גובה רב, מחסור בחמצן באוויר וברכיבי תזונה באדמה). תושבי האנדים משתמשים במאקה שימוש מסורתי זה מאות שנים לשיפור הפריון, הליבידו והתפקוד המיני.
בשנים האחרונות מספר מחקרים הצביעו על כך שנטילת 1.5-3 גרם שורש מאקה לתקופות של 3 חודשים שיפרה את החשק המיני בנסיבות שונות (מחקר 1, מחקר 2 , מחקר 3)
אחד המחקרים אף הצביע על כך ששורש מאקה, המכיל בתוכו גם נוגדי חמצון וגם רכיבים ייחודיים נוספים, עשוי לשפר את התפקוד המיני ואת תחושת הבריאות המינית בקרב גברים עם בעיה קלה בתפקוד, בנטילת 2.4 גרם שורש מאקה למשך 12 שבועות.
במחקר קליני מבוקר נוסף, נטילת 1.7 אבקת מאקה למשך 3 חודשים שפרה את ספירת הזרע והתנועתיות שלו בקרב גברים בריאים.
ויטמין D ופריון הגבר
לויטמין D חשיבות בפריון הגבר והאישה, והוא רכיב שעשוי להשפיע גם על רמות ההורמון טסטוסטרון. זאת לאור מחקר תצפיתי שמצא כי אצל גברים עם רמות נמוכות של ויטמין D עשוית להיות רמות נמוכות יותר של טסטוסטרון בדם.
גם מחקר פיילוט מבוקר בהשתתפות 65 גברים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון ומחסור בויטמין D, תמך בממצאים הנ"ל. נטילת 3000 יחב"ל ויטמין D כל יום למשך שנה העלתה את רמות הטסטוסטרון בדם בכ- 25% (אך זהו מינון גבוה הדורש ייעוץ רופא).
רמות גבוהות של ויטמין D עשויות להיות מקושרות לתנועתיות הזרע – אך השפעה זו עדיין ממשיכה להיחקר.
חשוב לנו להבהיר כי תוספי תזונה אינם תרופות. כמו כן, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד והמידע בו אינו מתייחס למוצר, אינו נועד לאבחן, אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי.
נשים בהיריון, מיניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.