צמחי מרפא לשחלות פוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות בראי רפואת צמחי המרפא המסורתית

תסמונת השחלות הפוליציסטיות היא מצב שגורם לגוף האישה לייצר רמה גבוהה מידי של הורמוני המין הגבריים (הנקראים אנדרוגנים), על ידי ציסטות שנוצרות סביב השחלות.

זוהי אמנם אחת מהבעיות הגינקולוגיות הנפוצות, אך על פי מידע מחקרי כ- 70% מהנשים עם שחלות פוליציסטיות אינן מודעות לבעיה, ולכן הן לרוב יאובחנו על רקע קושי להיכנס להיריון.

במצב תקין, השחלות מייצרות את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון וכמות מועטה של אנדרוגנים. אולם אצל נשים עם שחלות פוליציסטיות  קיים חוסר איזון הורמונלי, הגורם לייצור מוגבר של הורמונים זכריים, לעלייה ביחסי ההורמונים FSH:LH (יחס של 2:1 בהתאמה), לרמת פרוגסטרון נמוכה  וגם לעלייה בהפרשת ההורמון אינסולין, על רקע 'תנגודת לאינסולין'.

חוסר האיזון ההורמונלי גורם לאי סדירות או להעדר ביוץ, לאי-סדירות של המחזור וגם לווסת מועטה או להיעדר ווסת, ועל רקע זה נוצר קושי להיכנס להיריון. בנוסף לכך, חוסר האיזון ההורמונלי מתבטא גם בהשמנה באזור הבטן התחתונה, בדלדול שיער באזור המצח וצידי הראש וגם באקנה ובשיעור יתר בגוף.

הטיפול ברפואת צמחי המרפא המסורתית

הטיפול הטבעי בתסמונת השחלות הפוליציסטיות מתמקד בצמחי מרפא להם מסורת של מאות שנים לטיפול בבעיות הורמונליות. צמחים אילו נכללים ב-3 קטגוריות עיקריות:

i)) צמחי מרפא שמיוחסת להם השפעה מאזנת הורמונלית, (ii) צמחי מרפא שמיוחסת להם השפעה התורמת לאיזון רמות הסוכר בדם (iii) וצמחי מרפא שמיוחסת להם השפעה שתומכת ביכולת ההסתגלות של האדם למצבי סטרס פיזי ונפשי (צמחי מרפא אילו נקראים 'אדפטוגנים').

הרבליסטים (מטפלים ברפואה משלימה שמתמחים בטיפול בצמחי מרפא) לרוב מרכיבים לאישה פורמולה (תערובת) של צמחי מרפא, המשתלבים יחד ובאופן סינרגטי תורמים לוויסות הורמונלי ובכך מסייעים למערכת ההורמונלית הנשית לחזור לתפקוד תקין.

באופן זה, הגוף אט אט הגוף חוזר לאיזון באופן טבעי, אשר מתבטא בביוץ ובמחזורים סדירים, בירידה במשקל, בצמיחת שיער תקינה ועוד.

להלן דוגמאות לצמחי מרפא עיקריים המשמשים מסורתית לטיפול בשחלות פוליציסטיות:

  • שיח אברהם (וייטקס)

שיח אברהם הוא מבין הצמחים הידועים והמרכזיים ביותר ברפואת הצמחים המערבית לטיפול בבעיות גינקולוגיות, ולמטרה זו משתמשים בו זה מאות שנים, למרות שהמחקר המדעי עליו עדיין מצומצם. בשיח אברהם משתמשים למטרות של איזון הורמונלי, הסדרת ביוץ ולשיפור הפריון וגם כצמח המאזן רמות פרולקטין גבוהות והמקדם את הפרשת ההורמון פרוגסטרון, בפרט בנשים עם שחלות פוליציסטיות. בנוסף הוא משמש להסדרת המחזור, להקלה על סימפטומים של התסמונת הקדם-ווסתית ועל כאבי מחזור וגם להגברת תנובת החלב אצל נשים מיניקות. 

במחקר קליני מבוקר פלסבו, נבחנה ההשפעה של נטילת תמצית שיח אברהם על 96 נשים עם בעיות פריון שונות: אי פריון על רקע העדר מחזור, אי פריון על רקע אי-ספיקה של הגופיף הצהוב או בעיית פריון שלא נמצאה לה סיבה רפואית. החוקרים הסיקו מתוצאות המחקר כי נטילת תמצית שיח אברהם יכולה לסייע לנשים עם אי-פריון על רקע העדר מחזור או אי ספיקה של הגופיף הצהוב ולתרום להסדרת הביוץ והמחזור החודשי. זמן ההשפעה: 3-6 חודשים.

במחקר קליני נוסף, בהשתתפות נשים עם אי-פריון על רקע העדר מחזור ונשים עם מיעוט מחזור, נטילת תמצית שיח אברהם שיפרה מדדים הורמונליים ואת שיעורי הכניסה להיריון.

במחקר קליני בהשתתפות 45 נשים עם בעיות פריון עקב רמות פרוגסטרון נמוכות, 39 מהנשים הצליחו להיכנס להיריון לאחר 3 חודשי נטילת שיח אברהם. במחקר נוסף, שיח אברהם תרם לירידה בערכי ההורמון פרולקטין בדם, אצל 80%  מהנשים שהשתתפו במחקר שסבלו מרמות פרולקטין גבוהות -זאת לאחר חודש נטילה של הצמח (רמות גבוהות של פרולקטין עשויות להפריע לביוץ תקין).

  • קוטב מצוי (טריבולוס)

הקוטב הוא צמח שנחקר במספר מחקרים קליניים בשנים האחרונות והראה יעילות גם בהקשר של טיפול בבעיות פוריות ואיזון תסמיני גיל המעבר בנשים, וגם בהקשר של העלאת הליבידו בנשים וגברים.

ברפואת הצמחים המסורתית הוא משמש כצמח התומך בפריון – גם של נשים וגם של גברים. בנוסף, מקובל להשתמש בו להעלאת רמות האנרגיה והחיוניות.

המחקר המדעי תרם לזיהוי הרכיבים הפעילים בצמח המקושרים לטיפול בבעיות פריון. העיקרי מבניהם הוא רכיב בשם: Protodioscine – שבמחקרים הראה יכולת להיקשר לקולטנים של אסטרוגן ולעורר אותם (באופן עדין)  להפרשת ההורמון.

במאמר מדעי מקיף, שסקר מחקרים שנעשו על צמחי מרפא לטיפול בשחלות פוליציסטיות, צויינו מספר מחקרים קליניים חשובים שנעשו על צמח הקוטב, ובהם נטילתו תרמה להסדרת הביוץ ולמחזור סדיר אצל נשים עם בעיות פריון:

במחקר קליני אשר בדק את השפעת הצמח בקרב נשים, נטילת הקוטב תרם לעלייה בערכי ה- FSH והאסטרדיול (נגזרת של אסטרוגן). במחקר קליני נוסף, נטילת הקוטב תרמה לשיפור בפוריות אצל נשים אשר נטלו את הצמח מהיום החמישי ליום הארבעה עשר למחזור לתקופה של חודשיים-שלושה חודשים. במחקר זה 6% מתוך 36 המשתתפות נכנסו להיריון כתוצאה מהסדרת הביוץ, אצל 61% מהמשתתפות הביוץ הפך לסדיר.

חשוב להזכיר כי תת-קבוצה של המשתתפות במחקר נטלו תמצית קוטב במקביל לתרופה לעידוד ביוץ ( בשם Epimestrol), ומתוכן 39% נכנסו להיריון. התוצאות של המחקר הראו שיפור בפוריות כשהתרופה לעידוד ביוץ נלקחה במקביל ללקיחת תמצית הקוטב, זאת בהשוואה ללקיחת התרופה ללא תמצית קוטב.

מחקרים קליניים נוספים הראו כי לקוטב יש ככל הנראה השפעה על הליבידו על ידי כך שבגוף, הרכיב הפעיל Protodioscine עובר המרה להורמון .DHEA

מחקרים אחרים מצאו כי הצמח משפיע על אנזימים שמשתתפים בתהליכי הפקת האנרגיה בגוף, הוא תורם לייצור מוגבר של חלבונים ולעלייה במסת השריר והוא גם משפר את הספיגה של המינרל ברזל במערכת העיכול – כל אילו משפיעים ככל הנראה על עלייה בתחושת האנרגיה והחיוניות כשנוטלים את תמצית הקוטב.

  • אנג'ליקה סינית

האנג'ליקה הסינים נחשבת ברפואת הצמחים המסורתית ל"ג'ינסנג הנשי". בספרות המקצועית בתחום צמחי המרפא הסיניים, האנג'ליקה מהווה צמח חשוב ומרכזי לאיזון ולחיזוק התפקוד של המערכת ההורמונלית הנשית ומרבים להשתמש בה לטיפול בבעיות שונות הקשורות למערכת הרבייה הנשית,  כמו למשל בעיות של מחזור לא סדיר, מיעוט מחזור וגם היעדר מחזור, התסמונת הקדם-וסתית, שחלות פוליציסטיות ואנדומטריוזיס. האנג'ליקה נחשבת לצמח "המניע דם" ומשפר את זרימתו לאזור אברי האגן.

מחקרים הראו כי לאנג'ליקה השפעה אסטרוגנית חלשה ויש לה השפעה מיטיבה על טונוס הרחם.

בסקירת מחקרים מקיפה מאוד משנת 2015, נבחנה ההשפעה של צמחי מרפא סיניים – כולל האנג'ליקה הסינית – כטיפול באי-פריון נשי מבחינת אחוז ההריונות שהושג. זאת בהשוואה לטיפול בתרופות קונבנציונליות לשם השגת היריון. לשם כך, החוקרים סקרו 40 מחקרים קליניים בהשתתפות 4,247 נשים עם אי-פריון.

תוצאות סקירת המחקרים הצביעו על סיכוי גבוה כמעט פי 2 להשגת היריון על ידי שימוש בצמחי מרפא סיניים (כולל אנג'ליקה סינית), לעומת טיפול תרופתי, בקרב נשים עם אי פריון, לרבות על רקע שחלות פוליציסטיות. זמן השימוש הממוצע בצמחי המרפא להשגת היריון: 3-6 חודשים.

החוקרים ציינו כי הטיפול בצמחים השפיע בנוסף על מדדי פריון כגון: שיעורי הביוץ, עיבוי רקמת רחם דקה ועוד.

ויטמין D

ויטמין D הוא בעצם הורמון החיוני לוויסות המערכת ההורמונלית ולהפחתת העמידות לאינסולין. מחקרים הראו כי מחסור בויטמין D נפוץ בקרב נשים עם שחלות פוליצסטיות, וכי נטילת תוסף של ויטמין D עשויה לתרום לשיפור מחזור לא סדיר ולהסדרת הביוץ.

במחקר קליני חדש (2020) כפול סמיות ומבוקר פלסבו, נבחנה השפעת נטילת ויטמין D על מדדי ההורמונים הגבריים (אנדרוגנים)  ושיעור יתר בקרב נשים עם השמנה, בגילאי 18-49, המאובחנות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, שהתגלה אצלן מחסור בויטמין D בדם. המחקר נערך בבית חולים אוניברסיטאי בירדן. קבוצת הטיפול קיבלה 50,000 יחב"ל ויטמין D3 כל שבוע, והקבוצה השנייה קיבלה פלסבו.

לאחר 12 שבועות של טיפול בויטמין D3, הרמות בדם של ההורמון טסטוסטרון, של הורמון בלוטת הפראתירואיד וכן מדד שיעור היתר פחתו באופן מובהק. כמו כן, הרמות של ויטמין D בדם, של הזרחן ושל החלבון SHBG – עלו באופן מובהק. החלבון SHBG הוא חלבון נשא, הקושר אליו בדם את הורמוני המין הגבריים. הקשירה אליו הופכת את ההורמונים ללא זמינים לניצול על ידי הגוף, ועל כן הסימפטומים המקושרים לרמות הורמונים גבוהות (כגון שיעור יתר) – פוחתים.

בנוסף, נצפו שינויים מובהקים בנפח השחלתי, במספר הזקיקים ובגודלם וכן בסדירות של המחזור הווסתי.

החוקרים הסיקו כי נטילת תוסף ויטמין D3  תורמת לשיפור רמות ויטמין D בגוף (בצורת האגירה שלו), ולשיפור מדדי שיעור יתר ורמות ההורמונים הגבריים. בנוסף, הממצאים מעידים על עלייה במדדי פריון ושיפור מדדי בריאות גינקולוגית בקרב נשים עם השמנה המאובחנות עם שחלות פוליציסטיות. הם ציינו כי יש לשקול תוספת של ויטמין D3 כטיפול במטופלות אלו.

חשוב להבהיר כי צמחי מרפא הם אינם תרופות. כמו כן, התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות ברפואה המשלימה, והמידע בו אינו מתייחס למוצר, הוא אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי.

מחקרים נוספים

וידה

צמחי מרפא לשיפור איכות הזרע

כ- 15% מהזוגות שמנסים להשיג היריון נתקלים בקשיים על רקע בעיות פריון. במחצית מהמקרים, מקורה של חוסר ההצלחה היא ב- 'גורם גברי' ('male factor infertility') – כלומר, בבעיה כלשהי אצל הגבר.

לקריאה »

פרויקט המידע שלנו

הירשמו לפרויקט המידע שלנו וקבלו למייל מידע הדרכות וטיפים
בנושאי זוגיות, שלום בית ופוריות