כ- 15% מהזוגות שמנסים להשיג היריון נתקלים בקשיים על רקע בעיות פריון. במחצית מהמקרים, מקורה של חוסר ההצלחה היא ב- 'גורם גברי' ('male factor infertility') – כלומר, בבעיה כלשהי אצל הגבר. במהלך העשורים האחרונים מסתמנת בעולם המערבי ירידה במדדי איכות הזרע. ירידה זו נקשרת לשינויים בשיעורי ההשמנה, באורח החיים וחשיפה לרעלים סביבתיים, כמו גם בהרגלי התזונה. כל אלו גורמים לפגיעה בזרע על רקע נזקי רדיקלים חופשיים.
ישנן בעיות בריאותיות שונות שיכולות לגרום לבעיות פריון אצל גברים, כולל הפרעות הורמונליות ומטבוליות (סוכרת ותת-פעילות בלוטת התריס למשל), וריקוצלה (ורידים מורחבים), בעיות במבנה של מערכת המין הגברית או בעיות חסימתיות בה וכן סוגים שונים של זיהומים, אך בכ- 25% מהמקרים בעיית הפריון תסווג כבלתי מוסברת – כלומר המקור שלה אינו ברור. במצבים אילו לעיתים יש בעיה נראית בזרע (בכמות שלו, בתנועתיות או בצורה) ולעיתים אין בעיה נראית בזרע, אך המצב יאובחן כבעיית פריון עקב גורם גברי.
חשוב לדעת, כי מחקרים עדכניים מהשנים האחרונות מראים, שבמקרים רבים בעיות פריון עקב גורם גברי קשורות למה שמכונה בשפה המדעית 'עקה חמצונית' או 'סטרס חמצוני' (Oxidative Stress) – מצב הגורם לפגיעה ותפקוד לקוי של תאי הזרע.
מהי עקה חמצונית ומהן ההשלכות שלה על תאי הזרע ובעיות פריון?
המונח עקה חמצונית מתייחס למצב בו יש חוסר איזון ברקמות ובתאי הגוף (לרבות בתאי הזרע), בין כמות גבוהה של רדיקליים חופשיים (רכיבים המזיקים לתאים) לבין כמות נמוכה של נוגדי חמצון (רכיבים המנטרלים רדיקלים חופשיים ומגנים על התאים והרקמות). כיום ידוע שעקה חמצונית מקושרת לירידה במנגנוני ההגנה הרב-מערכתיים של הגוף, ומחקרים רבים מצביעים על כך שהיא גורמת לתהליכי הזדקנות מוקדמים ולמחלות שונות, לרבות מחלות תלויות גיל, מחלות דלקתיות, טרשתיות, מחלות לב, סוכרת, דמנציה ואפילו תהליכים סרטניים.
בנוסף, מחקרים רבים מראים כי עקה חמצונית גורמת לפגיעה בתאי זרע בריאים: באיכות שלהם וביכולת ההפריה שלהם. זה קורה כשרדיקלים חופשיים פוגעים במולקולות של החומר התורשתי (DNA), בשומנים ובחלבונים חיוניים בתוך תאי הזרע, הם גם משנים תהליכים אנזימתיים חשובים – לעיתים באופן בלתי הפיך, גורמים למוות של תאי זרע, ולבסוף מובילים לירידה משמעותית בפרמטרים שונים של איכות הזרע שמתקשרים ישירות לאי פריון גברי. כמו כן, הקרום (המעטפת) של כל תא זרע מורכב מאחוז גבוה של חומצות שומן רגישות מאוד, שנפגעות בקלות מרדיקלים חופשיים שגורמים להן להתחמצן. תהליכי חמצון אלו מובילים גם הם לפגמים מורפולוגיים ולבעיות בתנועתיות של תאי הזרע.
נתונים סטטיסטיים מרחבי העולם מראים כי עקה חמצונית מהווה אחד מהגורמים העיקריים לבעיית פריון עקב גורם גברי, ואצל כ- 30-40% (!) מהגברים עם בעיות פריון התגלו רמות גבוהות מאוד של רדיקלים חופשיים בנוזל הזרע.
מהם נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) ואיך הם משפרים את איכות הזרע?
נוגדי חמצון הם רכיבים טבעיים המצויים במזון ובצמחים שונים וגם בתוספי תזונה, שביכולתם לנטרל ביעילות את הרדיקלים החופשיים ובכך להגן על התאים והרקמות בגוף מפני נזקים שהם גורמים. מחקרים מצביעים על כך שתזונה עשירה בנוגדי חמצון תורמת להעלאת מאזן נוגדי החמצון בגוף ובכך מסייעת לחזק את מנגנוני ההגנה הרב- מערכתיים ולמנוע מחלות כרוניות.
בהקשר של פריון הגבר, מחקרים רבים מהשנים האחרונות הראו כי נוגדי חמצון מהווים גורמים חיוניים להגנת הזרע מפני נזקי רדיקליים חופשיים, וצריכה שלהם – כולל בתוספי תזונה – על ידי גברים מטופלי פוריות, העלתה משמעותית את איכות הזרע והתנועתיות שלו, את שיעור ההריונות ואת שיעור הלידות.
צמחי מרפא שונים מכילים גם הם רכיבים נוגדי חמצון עוצמתיים שונים כגון, ויטמיני C ו- ,Eפיגמנטים נוגדי חמצון כגון בטא-קרוטן, כלורופיל ולוטאין וגם תרכובות צמחיות נוגדות חמצון כגון קוורציטין, פנולים, פלבנואידים ועוד – שמנטרלים ביעילות רדיקליים חופשיים. באחד המחקרים הקליניים, בו השתתפו 60 זוגות שנמצאו בתהליכי הפריית מבחנה, נטילת תוספי תזונה על בסיס נוגדי חמצון העלתה את סיכויי ההתעברות בלמעלה מ- 23%.
דוגמאות לצמחי מרפא המכילים נוגדי חמצון חשובים:
סמבוק שחור – פירות ופרחים

הסמבוק הוא עץ שמקורו באירופה, אך הוא גדל גם בישראל, ופירותיו ופרחיו משמשים שנים רבות ברפואת הצמחים המסורתית למטרות של תמיכה חיסונית, לתמיכה במצבי דלקת להורדת חום, ועוד. פירות הסמבוק מכילים מגוון רחב וייחודי מאוד של נוגדי חמצון עוצמתיים:
- כמות גבוהה של ויטמין C – הפירות מכילים עד כ- 35 מ"ג ויטמין C לכל 100מ"ג, כלומר כ- 60% מהתצרוכת היומית המומלצת. ויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי שיכול לנטרל רדיקלים חופשיים ובכך להפחית נזק לתאים ורקמות בכל הגוף, והוא גם משפר את ספיגת הברזל בגוף. בסקירת מחקרים קליניים משנת 2016 נמצא כי נטילת ויטמין C בשילוב עם ויטמין E שיפרה את הכמות, התנועתיות ובחלק מהמקרים גם את שלמות החומר התורשתי (דנ"א) של הזרע – כלומר יש לו השפעה כללית על איכות הזרע הגברי.
- מקור מצוין לחומצות פנוליות – אלו הם רכיבים המהווים נוגדי חמצון עוצמתיים מאוד, שיכולים לסייע להפחית נזקי עקה חמצונית בגוף, כפי שנבדק מחקרית. סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2017 סקרה מגוון רחב של תרכובות פנוליות בעלות פעילות נוגדת חמצון המסייעת להגנה על תאי הזרע ולשיפור מדדים שונים באיכות שלו.
- מקור מצוין לפלבונואידים – פירות ופרחי הסמבוק מכילים פלבנואידים – אלו הן תרכובות צמחיות בעלות פעילות נוגדת חמצון עוצמתית, כגון קוורציטין, קמפפרול ואיזורמנטין. קוורציטין וקמפפרול נבדקו מחקרית ונמצאו כמשפרי מדדים שונים של זרע שנפגע כתוצאה מחשיפה למתכות כבדות.
- עשיר בנוגדי חמצון מסוג אנתוציאנינים – נוגדי חמצון אלו מעניקים לפירות הסמבוק את צבעם הסגלגל-שחור, אך גם הפרחים והעלים של הסמבוק מהווים מקור מצוין לאנתוציאנינים. אנתוציאנינים ידועים כנוגדי חמצון עוצמתיים מאוד וגם כנוגדי דלקת, והם חשובים מאוד לבריאות הלב וכלי הדם. רק לשם הדוגמה, לאנתוציאנינים שנמצאים בפירות הסמבוק יש השפעה נוגדת חמצון פי 3.5 יותר מויטמין E (שמהווה בעצמו נוגד חמצון חשוב), ויש גם מחקרים שמצביעים על חשיבותם להגנה ולשיפור איכות תאי הזרע.
קינמון

גם קליפת הקינמון מכילה עושר של נוגדי חמצון שנקראים 'פוליפנולים', שמסייעים להגן על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים. במחקרים שהשוו בין הפעילות נוגדת החמצון של 26 צמחי מרפא, ההשפעה נוגדת החמצון של הקינמון היתה העוצמתית ביותר, אפילו יותר מזו של השום והאורגנו. הפעילות נוגדת החמצון של הקינמון היא עוצמתית ויעילה עד כדי כך שהוא משמש בפני עצמו כרכיב משמר טבעי של מזון. בנוסף, לקינמון פעילות נוגדת דלקת ומאזנת רמות סוכר שנחקרה במחקרים רבים. בהקשר של איכות הזרע, מחקרים רבים במודלים של בע"ח הראו שלקינמון יש השפעה מובהקת על מדדים של חיות (viability) הזרע והתנועתיות שלו, וגם על רמות ההורמונים הגבריים טסטוסטרון, LH, FSH. כמו כן, נטילת קינמון העלתה באופן מובהק את רמת נוגדי החמצון בדם.
קוטב מצוי (טריבולוס)

הקוטב הוא צמח נפוץ בארץ ישראל וברחבי המזה"ת, אירופה ואסיה ומוכר מזה אלפי שנים בשימושיו הרפואיים המסורתיים. ברפואה היוונית הקדומה וברפואה ההודית הקוטב מוגדר כצמח מחזק ואפרודיזיאק (מגביר חשק מיני), ובהודו הוא ידוע בשימוש לטיפול באימפוטנציה ובבעיות פוריות בגברים, וכיום יש מחקרים התומכים בשימושים אלו. גם במזרח אירופה משמש הקוטב לחיזוק האון המיני. מחקרים הראו כי הקוטב מכיל מגוון רחב של רכיבים בעלי פעילות ביולוגית, כגון ספונינים, פלבנואידים, אלקלואידים, חומצות שומן בלתי רוויות, ויטמינים ועוד. הרכיב הפעיל הנחקר ביותר בטריבולוס הוא רכיב הנקרא ספונין מסוג פרוטודיוסין (protodioscin). במחקר בהשתתפות 40 גברים נבחנה השפעת הקוטב על מדדים שונים של הזרע (חיות, תנועתיות ושלמות הדנ"א), והחוקרים הסיקו מתוצאות המחקר כי לקוטב יש פוטנציאל השפעה חיובית על מדדים שונים של אי פריון בגברים.
חשוב להבהיר כי צמחי מרפא הם אינם תרופות. כמו כן, התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות ברפואה המשלימה, והמידע בו אינו מתייחס למוצר, הוא אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי.