שיח אברהם (שנקרא גם וייטקס) הוא צמח מרפא שנמצא בשימוש עתיק יומין, לטיפול במצבים בריאותיים מגוונים מאוד הקשורים למערכת הגינקולוגית של האישה, גם בתקופת הפריון וגם לאחריה. מקורו של הצמח בארצות הים התיכון ובמרכז אסיה והוא גדל בר גם בישראל. יש לו היסטוריה ארוכה של שימוש כ"צמח גינקולוגי". הוא מוזכר בכתבים עתיקים משנת 1582 כצמח מקדם מחזור, המרפאים האקלקטיים במאה ה-19 השתמשו בו כמקדם ייצור חלב אם בתקופת ההנקה, כמקדם מחזור, ואף את יציאת השיליה לאחר הלידה (במינונים משתנים לכל מטרה).
לגבי השם העברי של הצמח, המסורת גורסת כי בשיח אברהם נתפס האייל בקרניו בעת עקדת יצחק.
כיום שיח אברהם זוכה למוניטין ולפופולריות בכל העולם והוא אף נחקר במחקרים מדעיים שבחנו את מנגנוני הפעולה שלו והעריכו את יעילותו.
השימוש המסורתי בשיח אברהם הוא כצמח מווסת ומאזן הורמונלי טבעי. כיום כבר ידוע, שהוא אינו מכיל הורמונים פעילים בעצמו, אלא שהשפעתו על המערכת ההורמונלית הנשית מושגת דרך הרכיבים הפעילים הצמחיים שהוא מכיל, שנקשרים, כך משוער, לקולטנים בבלוטת ההיפופיזה, ובכך משפיעים (באופן עדין) על הפרשת ההורמונים LH, פרולקטין, פרוגסטרון ואסטרוגן.
השימושים העיקריים שלו ברפואת הצמחים המודרנית כוללים בעיות הקשורות למחזור החודשי (כגון אי-סדירות, אל-וסת, מיעוט וסת וכאבי מחזור), התסמונת הקדם-וסתית (PMS), ובעיות פריון בפרט על רקע של בעיות ביוץ, רמות גבוהות של ההורמון פרולקטין, רמות גבוהות של ההורמון טסטוסטרון ושחלות פוליציסטיות וגם אנדומטריוזיס (שמתאפיינת בין היתר ברמות אסטרוגן גבוהות), ציסטות שחלתיות, גודש וכאבים בחזה. בנוסף מקובל להשתמש בו במצבים של הפלות חוזרות, תנובת חלב אם דלה, אקנה, תופעות גיל המעבר ועוד.
אולם שימוש נכון בצמח בבעיות בריאותיות דורש הבנה מקצועית, ולא מומלץ לעשות בו שימוש כצמח בודד מבלי להתייעץ עם איש מקצוע.
מה אומרים המחקרים על שיח אברהם?
הקלה על תסמיני התסמונת הקדם וסתית
החוקרים משערים כי שיח אברהם תורם להפחתת רמות ההורמון פרולקטין. פעולה זו משפיעה על הוויסות של הורמונים נוספים, כולל אסטרוגן ופרוגסטרון, ותורמת לשיפור בסימפטום התסמונת הקדם ווסתית (PMS), כפי שעולה מסקירת מחקרים.
במחקר קליני, ללא קבוצת פלסבו, נבחנה נטילת תמצית שיח אברהם במשך 3 חודשים רצופים על ידי נשים שסבלו מהתסמינים הנפוצים של התסמונת הקדם וסתית. בתום תקופת המחקר, אצל 93% מהנשים שנטלו את תמצית הצמח הייתה הטבה משמעותית בסימפטומים, לרבות בתחושת מצב רוח ירוד, תחושת מתח וחוסר שקט נפשי וגם בכמיהה למאכלים מסוימים.
בשני מחקרי פיילוט נוספים מבוקרי פלסבו, שבחנו את השפעת נטילת תמצית שיח אברהם על נשים הסובלות מהתסמונת הקדם וסתית, נצפתה הטבה בשיעור של פי שתיים בקרב נשים שנטלו שיח אברהם בהשוואה לקבוצת הפלסבו, בסימפטומים אופייניים כגון עצבנות, שינויים חדים במצב הרוח, כאבי ראש וגודש בחזה (קישור למחקר 1, קישור למחקר 2).
מחקרים קליניים נוספים הצביעו על פוטנציאל יעילותו של שיח אברהם במצב הנקרא 'מסטלגיה' – זהו כאב בחזה המקושר למחזור החודשי. מתוצאות המחקרים עולה כי הוא עשוי להיות יעיל בדומה לתרופות, רק בלי תופעות הלוואי שלהן (קישור למחקר 1 על מסטלגיה, קישור למחקר 2).
שיפור פוריות האישה
שיח אברהם הראה תוצאות מבטיחות במחקרים בכל הקשר לשיפור מדדי פריון, ככל הנראה דרך השפעתו על ההורמון פרולקטין, שרמות גבוהות שלו מדכאות ביוץ.
השפעה זו עשויה להיות חשובה במיוחד עבור נשים עם בעיה בשלב הלוטאלי של המחזור החודשי. זוהי בעיה המקושרת לרמות גבוהות של ההורמון פרולקטין שיוצר בעיה בכל הקשור ליכולת להרות.
באחד מהמחקרים הקליניים, 40 נשים עם רמות גבוהות באופן לא תקין של ההורמון פרולקטין, חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת נטלה תמצית שיח אברהם והקבוצה השנייה טיפול תרופתי. תוצאות המחקר הראו כי תמצית שיח אברהם היתה יעילה במידה שווה לטיפול התרופתי.
במחקר נוסף, בהשתתפות 52 נשים עם בעיה בשלב הלוטאלי של המחזור, נטילת תמצית שיח אברהם סייעה לווסת את רמות ההורמון פרולקטין והאריכה באופן מובהק את השלב הלוטאלי. זאת בהשוואה לנשים שנטלו פלסבו אצלן לא נצפתה כל הטבה. כמו כן, מחקרים קליניים שונים הדגימו כי שיח אברהם תורם לאיזון מדדי פרוגסטרון והורמון מעודד זקיק (LHRH) בדם.
במחקר קליני מבוקר פלסבו, בהשתתפות 93 נשים שניסו במשך 6-36 חודשים להיכנס להיריון ולא הצליחו, ניתנה פורמולת צמחי מרפא שהכילה שיח אברהם. לאחר 3 חודשים, הנשים שנטלו שיח אברהם חוו שיפור באיזון ההורמונלי, ו- 26% מהן נכנסו להיריון. זאת בהשוואה לקבוצת הפלסבו בה רק 10% נכנסו להיריון.
מחזורים לא סדירים עלולים לפגוע בתכנון של כניסה להיריון. בשלושה מחקרים קליניים דווח כי שיח אברהם היה יעיל יותר מפלסבו בשיפור מחזור הווסת בקרב נשים עם מחזור לא סדיר (קישור למחקר 1, קישור למחקר 2, קישור למחקר 3).
הקלה על תופעות גיל המעבר
ההשפעות המאזנות הורמונלית של שיח אברהם עשויות לסייע להקל גם על תופעות גיל המעבר.
במחקר קליני, שמנים נדיפים שהופקו מפירות שיח אברהם נתנו ל- 23 נשים בגיל המעבר. הנשים דיווחו על שיפור בתופעות גיל המעבר, לרבות במצב הרוח ושינה טובה יותר.
במחקר המשך, 52 נשים, בגל המעבר ולאחריו, קיבלו קרם על בסיס תמצית שיח אברהם. מתוכן, בקרב 33% היה שיפור גדול בתסמינים, ואצל 36% היה שיפור בינוני בתסמינים, לרבות בהזעות לילה וגלי חום.
שיח אברהם: בטיחות
שיח אברהם הוא צמח הנחשב באופן כללי כבטוח מאוד לנטילה. אולם לעיתים רחוקות הוא עשוי לגרום לתופעות לוואי קלות כגון בחילה, פריחה עורית, מחזור כבד מהרגיל, כאב ראש – לרוב תופעות אילו הן תלויות מינון ויחלפו עם הפסקת נטילת הצמח.
יחד עם זאת, נשים בהיריון, מיניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם (כולל גלולות) – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה המכילים שיח אברהם.
חשוב להבהיר כי צמחי מרפא הם אינם תרופות. כמו כן, התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות ברפואה המשלימה, והמידע בו אינו מתייחס למוצר, הוא אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת, וכמובן שאין בו תחליף לייעוץ או טיפול רפואי או תרופתי.