כל היתרונות הבריאותיים של האתרוג על פי המסורת והמדע

הוא עשיר בנוגדי חמצון עוצמתיים ומלא בטעם, ואלו רק חלק מהסיבות מדוע כדאי לצרוך את פרי האתרוג וליהנות משלל יתרונותיו הבריאותיים

האתרוג (Citrus medica), הוא פרי הדר המזכיר במראהו את הלימון אך יש לו קליפה עבה ומחוספסת יותר ופטמה בראשו. הפרי המופלא הזה, הוא אחד מזני ההדר הארומטיים המוקדמים ביותר שטופחו על ידי האדם, ורבים מפירות ההדר המוכרים נוצרו במקור על ידי הכלאה של פרי האתרוג עם סוגי פירות אחרים. האתרוג מוזכר בתנ"ך וידוע בסגולותיו התזונתיות והבריאותיות בתרבויות שונות ברחבי העולם. הוא עשיר ברכיבי תזונה חיוניים, כולל ויטמין C, סיבים תזונתיים,  אשלגן, סידן, מגנזיום, אבץ, בטא קרוטן, ניאצין, מנגן, סלניום וויטמיני B3 ו-B6 – התומכים בבריאות הלב, החיסון, העיכול ובשמירה על המשקל. מסיבות אילו, מקובל כיום לצרוך את האתרוג כמזון פונקציונלי למטרות בריאותיות שונות, אשר תוארו עוד בימי קדם בכתביו של הבוטניקאי והמרפא המפורסם פליני (Pliny)  [1], בכתבים יהודיים רפואיים וברפואות המסורתיות ברחבי העולם.  

פריון ולידה

בכתבים יהודיים רפואיים עתיקים האתרוג נחשב לבעל סגולות הקשורות לפריון זכרי ונקבי כאחד, בפרט כסגולה לעקרות. מספרים כי גם זוגות ששנים רבות לא נפקדו, זכו להיפקד באותה שנה בה אכלו מהאתרוג המבורך (חזון עובדיה סוכות הלכות הושענה רבה).

עוד מאמינים, כי כשאישה הרה אוכלת אתרוג כמרקחת אחרי החג, זוהי סגולה ללידה קלה ומהירה של וולד בר קיימא (ארבעת המינים השלם, עמ’ ר”י). ניסים קריספיל אף מציין בספרו את האמונה היהודית לפיה אכילת אתרוגים תורמת לריבוי הזרע וטובה עבור נשים הרות, ושאכילת פיטם האתרוג בהיריון מהווה סגולה להולדת בן זכר. מסורות אלו ממשיכות ללוותנו מאז ועד היום, ונשים יהודיות רבות נוהגות לרקוח ולאכול ריבת אתרוגים מיד אחרי החג.

מעניין לציין שמיץ האתרוג הוא מקור מעולה לוויטמין C, ובמחקר נמצא כי בכל 100 גרם פרי יש  54 מ"ג ויטמין  C  [2], המשתווה ל- 60% מהצריכה היומית המומלצת (RDI). ויטמין C הוא ויטמין חשוב מאוד, הנחוץ לבניית עצמות, סחוסים, שרירים, כלי דם ומתווכים עצביים במוח. אולם יש מספר רקמות ואיברים בגוף עם ריכוז גבוה במיוחד של ויטמין C   – פי 100 מהריכוז בדם. אחד מהם הוא הגופיף הצהוב – אותו מבנה שנוצר מהזקיק לאחר הביוץ, שלאחר ההתעברות אחראי על הפרשת פרוגסטרון הנחוץ לקיומו ומהלכו של הריון תקין.

אולי מסיבות אלו ואולי בגלל אחרות, האתרוג משמש גם ברפואה ההודית המסורתית (איורוודה) כצמח מרפא נשי כבר מאות שנים, למשל, לתמיכה באישה ההרה לאורך ההיריון, לפני הלידה ולאחריה, ולהקלה על בחילות בוקר. בנוסף, נעשה בו שימוש רב במצבים של דימומים, כגון ווסת שופעת ודימום בין מחזורים.

בריאות מערכת הלב וכלי הדם

מחקרים מראים שאכילת ירקות ופירות העשירים בוויטמין C, כמו האתרוג, מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם [3]. גם תכולת הסיבים הגבוהה באתרוג ורכיבים צמחיים נוספים עשויים  לתרום לבריאות מערכת הלב וכלי הדם [4]. למשל, במחקר נמצא כי צריכה יומיומית של 24 גרם סיבים תזונתיים מהסוג הנמצא באתרוג למשך חודש, תרמה להפחתת ערכי הכולסטרול הכללי בדם [5].  לרכיבים הנקראים פוליפנולים המצויים באתרוג, כגון הספרידין, דיאוסמין, רוטין, קוורציטין ואפג'ינין יש פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חמצון חזקה וגם הם תומכים ברמות כולסטרול תקינות [6, 7, 8].

תמיכה חיסונית

למערכת החיסון יש תפקיד חשוב בשמירה על בריאותינו. היא מגינה עלינו מפני פולשים ונלחמת בווירוסים, חיידקים ופטריות כדי למנוע מחלות זיהומיות. אם אתם מרגישים את הצינון מתקרב, צריכת מנת אתרוג או שתיים יכולה לספק מינון מרוכז מאוד גם של ויטמין C וגם של נוגדי חמצון עוצמתיים הדרושים לפעילות מיטבית של תאי מערכת החיסון. בנוסף, לשמנים הנדיפים שמצויים באתרוג יש פעילות אנטי-מיקרוביאלית [9], הם מצויים בעיקר בקליפה אשר ניתן לעשות ממנה תמצית עשירה בשמנים אילו.  

איזון הדלקתיות בגוף

אמנם דלקת אקוטית היא תגובה חיסונית תקינה של הגוף להגנה מפני מזהמים, אך דלקת כרונית היא כבר סיפור אחר לגמרי. כיום ידוע שתהליכי דלקת כרוניים מקושרים לפגיעה בבריאות הכללית ולהתפתחות של מחלות, חלקן קשות [10].  אחד מהגורמים העיקריים להתפתחות דלקת כרונית הוא עקה חמצונית – מצב של פגיעה בתאים וברקמות על ידי רדיקלים חופשיים.

האתרוג הוא פרי שעשיר ברכיבים נוגדי חמצון עוצמתיים שפועלים לנטרול רדיקלים חופשיים, ובכך הם יכולים לסייע להפחתת העקה החמצונית ולאיזון הדלקתיות. במחקר מעבדתי קוריאני, נצפה ששימוש בשמן נדיף שהופק מאתרוגים תרם להורדה של מספר מרקרים דלקתיים בתאים [11].

שיפור ספיגת הברזל בגוף

אנמיה מחוסר ברזל היא תופעה די נפוצה שלרוב נגרמת אם לא צורכים מספיק ברזל בתזונה. באתרוג אמנם יש מעט ברזל, אך צריכת הפרי יכולה לסייע במניעת אנמיה בעיקר משום שהוא מכיל כמות גדולה של וויטמין C וכן חומצה ציטרית – שני רכיבים המשפרים משמעותית את  ספיגת הברזל בגוף [12]

שמירה על המשקל

באתרוג יש כמות לא מבוטלת של פקטין – סיב תזונתי מסיס במים בעל יתרונות בריאותיים מגוונים שנחקרו בשנים האחרונות. כאשר הפקטין בא במגע עם הנוזלים בקיבה, הוא מתנפח ותורם לתחושת שובע וכתוצאה מכך, להפחתת כמון המזון בארוחות. בנוסף, הפקטין מאט את הספיגה של סוכרים ועמילנים מהמעי אל מחזור הדם, והשפעה זו מסייעת לווסת ולאזן את רמות הסוכר בדם  [13], וכך למנוע נפילות סוכר שגורמות לנו לכמיהה בלתי נשלטת למתוקים. כמו כן, מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שהרכיבים הפוליפונולים שבפרי עשויים לסייע בשמירה על המשקל ולמנוע הצטברות של שומן ברקמה [14] [15] [16]

מניעת היווצרות אבנים בכליות

אבנים בכליות הן בעיה נפוצה למדי ואנשים שסובלים מכך, נוטים לפתח אבנים בכליות באופן כרוני. החומצה הציטרית שבאתרוגים היא רכיב שעשוי לסייע במצבים אלו על ידי הגדלת נפח השתן ועלייה של ה- pH (מדד לרמת החומציות) בשתן, ועל ידי כך ליצור תנאים המפחיתים את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות [17, 18].

פרויקט המידע שלנו

הירשמו לפרויקט המידע שלנו וקבלו למייל מידע הדרכות וטיפים
בנושאי זוגיות, שלום בית ופוריות