תסמונת שחלה פוליציסטית או PCOS בקיצור היא הפרעה הגורמת לחוסר איזון בהורמוני המין הנשיים. חוסר האיזון יכול להוביל למגוון של סימפטומים וגם להשפיע על הפוריות של האישה.
כדי להבין מה זה PCOS וכיצד הוא משפיע על האישה, כדאי להבין איך השחלות עובדות.
כל חודש מתפתחים על גבי השחלה של נשים בגיל הפוריות ציסטות זעירות מלאות נוזלים הקרויים זקיקים. אחד הזקיקים יתפתח ויגדל, וייצר ביצה בוגרת, אשר תשוחרר מתוך השחלה. הורמוני מין נשיים, כולל אסטרוגן, גורמים לביצית להתבגר ולשבור את הזקיק.
אצל נשים שיש להן תסמונת שחלות פוליציסטיות, קיים חוסר איזון בהורמוני המין הנשיים. חוסר האיזון עשוי למנוע מביציות בוגרות להתפתח ולהשתחרר. ללא ביצית בוגרת, הביוץ אינו מתרחש, מה שמוביל לאי פוריות.
כיצד קובעים את מבנה השחלות?
בבדיקת אולטראסאונד של האגן רואים בקלות את השחלות. לשחלות פוליצסטיות מראה טיפוסי בבדיקת האולטראסאונד. בבדיקה רואים זקיקים קטנים רבים מפוזרים בהיקף השחלה ונותנים לה מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים". לפי ההגדרה המעודכנת משנת 2003 על מנת לקבוע כי השחלות הן פוליציסטיות חייבים להיות בשחלה לפחות 12 זקיקים בקוטר של 2 עד 9 מ"מ ו/או שנפח השחלה יהיה בנפח מעל 10 מ"ל. מספיק שבשחלה אחת ימצאו זקיקים רבים על מנת לאבחן שחלות פוליציסטיות. לא ניתן לבצע את האבחנה כאשר האישה נוטלת גלולות למניעת הריון או אם יש בשחלה זקיק בקוטר מעל 10 מ"מ, שמרמז שהאישה מצויה כבר לפני ביוץ.
מה השכיחות של תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
מעריכים שבין 5 ל- 10% מכלל הנשים בגיל הרבייה (20-40 שנה) סובלות מהתסמונת. לפחות אצל שליש מכלל הנשים ניתן למצוא לפחות חלק מהתסמינים.
מה הם התסמינים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות?
וסתות נדירות, העדר מוחלט של הוסת ו/או דימומים לא סדירים הינם התסמין השכיח ביותר.
רמות גבוהות בדם של ההורמונים הזכריים (האנדרוגנים) כמו טסטוסטרון.
שיעור יתר בפנים, חזה, בטן ובירכיים.
אקנה.
עודף משקל.
סוכרת, יצור יתר של אינסולין וחוסר רגישות לאינסולין.
כיצד משפיעה תסמונת השחלות הפוליציסטיות על פריון?
התסמונת הינה לעתים קרובות בעלת השפעה שלילית על הפריון, מאחר והיא קשורה בהפרעה בביוץ. ישנן נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות שלמרות שיש להן וסת סדירה, בכל זאת לא מבייצות או מתקשות להרות. תזונה מאוזנת ודלת פחמימות יכולה מאוד לתרום לאיזון ההורמונלית.
כיצד משפיעה תסמונת השחלות הפוליציסטיות על מהלך ההריון?
נראה שהפלות עצמוניות (טבעיות) נפוצות יותר בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אם כי הסיבות לכך עדיין נחקרות. אולי הביוץ המאוחר משפיע על איכות הביציות. יתכן גם שרמות האינסולין והגלוקוז המופרעות תורמות להפלות העודפות.
